Το eLearning μπορεί να λύσει πολλά από τα προβλήματα που δημιουργούν οι νέες ισορροπίες
Άρθρο του Σπύρου Γκούμα, στο περιοδικό Ασφαλιστικό Marketing, τεύχος Μαρτίου
Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη είναι καθοριστικός παράγοντας σημαντικών εξελίξεων σε κάθε τομέα, άρα και στον ασφαλιστικό. Μέσα από την ανάγκη για επιβίωση των ατόμων, των εταιρειών -του ίδιου του κράτους τελικά- δημιουργείται μια κινητικότητα με σκοπό την αναπροσαρμογή σε νέες καταστάσεις ισορροπίας του συστήματος. Μέσα σε αυτή την νέα ισορροπία κάποιοι θα ασφυκτιούν, και πιθανά να χαθούν, δημιουργώντας οικονομικά ερείπια (τελικά τίποτε δεν διαρκεί για πάντα), αλλά την ίδια στιγμή κάποιοι θα αναδυθούν καλύπτοντας το κενό που έχει δημιουργηθεί.
Από αυτή την κατάσταση της νέας ισορροπίας δεν θα μείνει προφανώς αμετάβλητη και η ασφαλιστική αγορά. Το ζητούμενο, φυσικά, είναι εάν θα μεγαλώσει ή θα μικρύνει στη νέα κατάσταση. Τα μηνύματα, παρ’ ότι δεν είμαι ειδικός παρά μόνο στην εκπαίδευση, είναι ότι η ασφαλιστική αγορά θα μεγεθυνθεί αφού θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση για νοσοκομειακά και συνταξιοδοτικά προγράμματα. Όσο, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, το κράτος θα μειώνει τις δαπάνες για αυτές τις κατηγορίες των ασφαλίσεων, τόσο ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι θα επιζητούν την κάλυψη του κενού αυτού με την ιδιωτική ασφάλιση.
Αυτό σημαίνει νέα προϊόντα και υπηρεσίες αλλά και καινούργια μέσα, για να καλυφθούν οι ιδιαιτερότητες κάθε ομάδας ενδιαφερομένων, άρα και συνεχή ενημέρωση-εκπαίδευση για τους συμμετέχοντες στην ασφαλιστική αγορά. Πώς όμως, αυτή η συνεχής ενημέρωση, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεσματικών πωλήσεων, μπορεί να ικανοποιηθεί, όταν ταυτόχρονα και η ανάγκη για παραγωγικό χρόνο γίνεται μεγαλύτερη; Εδώ τα αντιστρόφως ανάλογα ποσά παίζουν το γνωστό παιχνίδι τους. Υπάρχει λύση; Ναι, αρκεί να μη δούμε το χρόνο όπως είναι, δηλαδή γραμμικό. Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τρόπο που και ο αναγκαίος παραγωγικός χρόνος να υπάρχει, αλλά και χρόνος για συνεχή ενημέρωση να βρίσκεται. Πώς μπορεί να συμβεί αυτό; Μα μόνο με τη χρήση της τεχνολογίας και του internet. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει το e-learning. Δηλαδή, της οργάνωσης, διαχείρισης και παροχής της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσω του internet. Με τη χρήση εργαλείων διαχείρισης της εκπαίδευσης και παραγωγής ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού, το οποίο μπορεί να είναι προσβάσιμο από οποιοδήποτε σημείο και να βρίσκεται ο ασφαλιστής, αρκεί να έχει πρόσβαση στο internet μέσω Η/Υ, ταμπλέτας ή smart phone. Μέσων, δηλαδή, που είναι καθημερινά εργαλεία της δουλειάς του ασφαλιστή και τα έχει συνεχώς κοντά του. Οπότε, ανά πάσα στιγμή να μπορεί να έχει πρόσβαση στην πληροφορία που τον ενδιαφέρει, αλλά και την αμεσότητα σε ό,τι νέο προϊόν έχει κυκλοφορήσει που του αυξάνει το “οπλοστάσιο” στην καθημερινότητα της δουλειάς του.
Το e-learning είναι το μέλλον της εκπαίδευσης στην ασφαλιστική αγορά. Αυτό μπορούμε να το ισχυριστούμε ως οι πλέον ειδικοί στον τομέα αυτό, τουλάχιστον στην ελληνική αγορά. Η εμπιστοσύνη που έχουν δείξει στην SQLearn,οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου της ασφαλιστικής αγοράς, για την οργάνωση της εκπαίδευσής τους μέσω των συστημάτων που διαθέτει η εταιρεία, καθώς και ο σχεδιασμός για επενδύσεις τους στο e-learning το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι στοιχεία που αποδεικνύουν τον παραπάνω ισχυρισμό.
Ένα επιπλέον στοιχείο που ενισχύει τον παραπάνω ισχυρισμό είναι η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με το θεσμό της επαναπιστοποίησης των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και της αναγκαίας προς τούτο απόδειξης παρακολούθησης πιστοποιημένων προγραμμάτων εκπαίδευσης διάρκειας 75 ωρών. Τα προγράμματα αυτά είναι προφανές ότι για να υλοποιηθούν με το συμβατικό τρόπο εκπαίδευσης θα χρειαστεί να μετακινηθούν σε παραγωγικές ώρες εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτές, να χρησιμοποιηθούν χώροι εκπαίδευσης και ό,τι άλλο χρειάζεται για μια επιτυχημένη εκπαίδευση, με αποτέλεσμα υψηλό κόστος για όλους -εταιρείες και εκπαιδευόμενους. Η λύση και στη ανάγκη αυτή είναι το e-learning.
Με τη χρήση πιστοποιημένων προγραμμάτων, τα οποία θα υλοποιηθούν μέσω διαδικτύου, η Τράπεζα της Ελλάδος κάνει αποδεκτό το χρόνο παρακολούθησης και ως εκ τούτου οι εταιρείες μπορούν να δώσουν βεβαίωση παρακολούθησης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό για την επαναπιστοποίηση.
Επιπλέον, τα οφέλη και για τους ίδιους τους εκπαιδευόμενους θα είναι πολλά, αφού θα έχουν τη δυνατότητα, μέσω τεστ αυτοαξιολόγησης να δοκιμάζουν τις γνώσεις τους σε κάθε γνωστικό αντικείμενο, το οποίο καλούνται άμεσα (νέα προϊόντα και υπηρεσίες) να αφομοιώσουν.
Ακόμη, μέσω των εργαλείων επικοινωνίας τα οποία διατίθενται στο elearning και των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι εκπαιδεύσεις που υλοποιούνται μέσω του διαδικτύου, προσφέρουν την ευκαιρία τόσο στους εκπαιδευόμενους να επικοινωνούν άμεσα με τους εκπαιδευτές τους-ασφαλιστικές εταιρείες όσο και με τους υπόλοιπους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές. Ενώ, παράλληλα είναι ένας άμεσος και εύκολος τρόπος για τις ίδιες τις εταιρείες να επικοινωνούν και να ενημερώνουν τους συνεργάτες τους για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί στην ασφαλιστική αγορά.
Η SQLearn έχει ήδη πιστοποιηθεί από την TUV AUSTRIA HELLAS με EN ISO 9001:2008, για την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής εκπαίδευσης και έχει δημιουργήσει περισσότερους από 180 τίτλους ηλεκτρονικών μαθημάτων για πελάτες της. Στο μεγάλο πελατολόγιο της SQLearn περιλαμβάνονται εκπαιδευτικοί οργανισμοί, φορείς του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, αλυσίδες επιχειρήσεων καθώς και πολλοί οργανισμοί της ασφαλιστικής αγοράς. Στο σύνολο, η εταιρεία έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 400.000 εργαζόμενους σε περισσότερες από 40 χώρες.