Τις προηγούμενες δεκαετίες η εκπαίδευση αφορούσε τους λίγους. Ακόμα και η εκπαίδευση στελεχών και συνεργατών αποτελούσε «πολυτέλεια» για πολλές επιχειρήσεις. Τι έχει αλλάξει με τις λύσεις που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία;
Αν και στην πραγματικότητα η βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού μίας επιχείρησης, αποτελεί επένδυση που δεν διαφέρει, ή τουλάχιστον δεν πρέπει να διαφέρει, από τις επενδύσεις σε φυσικό κεφάλαιο, στο πλαίσιο των σύγχρονων και ιδιαίτερα σύνθετων οικονομικών συνθηκών, οι προσπάθειες περιορισμού των εξόδων των επιχειρήσεων επικεντρώνονται κατά κύριο λόγο στον προϋπολογισμό της εκπαίδευσης. Το δίλημμα «επένδυση ή κόστος» της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, ξεκινά συνήθως από το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της εκπαίδευσης είναι μακροπρόθεσμα, άρα όχι άμεσα ορατά στο ταμείο. Αυτό όμως αποτελεί μια λανθασμένη λογική γιατί στο ταμείο προσμετρούνται όχι μόνο αυτά που μπαίνουν αλλά και αυτά που δεν μπαίνουν (μείωση πωλήσεων) όπως και αυτά που βγαίνουν (αύξηση ατυχημάτων, αυξημένες δαπάνες συντήρησης εξοπλισμού κ. λπ.). Η ασφαλιστική πώληση δεν είναι μια απλή ανθρώπινη επικοινωνία αλλά μια πολυσύνθετη πράξη επικοινωνίας. Η λύση που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία στην εκπαίδευση των στελεχών αλλά και των συνεργατών μιας εταιρείας, είναι η υιοθέτηση του μοντέλου της ηλεκτρονικής εκπαίδευσης (e-Learning). Τα εργαλεία που διαθέτει το e-Learning οργανώνουν την εκπαίδευση μέσω της χρήσης λογισμικών διαχείρισης του εκπαιδευτικού υλικού, των εκπαιδευτών και των εκπαιδευομένων (Learning Management System – L. M. S.), εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα εκπαίδευσης οποιουδήποτε αριθμού εκπαιδευομένων μέσω μίας απλής, συμβατικής πρόσβασης στο Internet και μοναδικό κόστος το κόστος ανάπτυξης ή προμήθειας του μαθήματος που η εταιρεία θέλει να γίνει η εκπαίδευση. Όπως μια εταιρεία δεν σκέφτεται την προμήθεια ενός ERP η ενός CRM, αφού αποδεδειγμένα βελτιώνει την οργάνωση, την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητά της, έτσι και η εγκατάσταση ενός LMS είναι απαραίτητη ώστε να μπορέσει να βελτιώσει τους προηγούμενους δείκτες.
Η παρουσία σας στο χώρο αυτόν είναι μακρά και έχει περάσει από πολλά στάδια. Μιλήστε μας για τη διαδρομή αυτή, τόσο την προσωπική, όσο και της εταιρείας σας.
Στο χώρο της εκπαίδευσης, όντας μαθηματικός, βρίσκομαι από το 1983. Με το e-learning ασχολούμαι ανελλιπώς από το 1999. Στην αρχή με μια ατομική επιχείρηση, εκπονώντας μελέτες σχετικές με το e-learning ως υπεργολάβος μεγάλων –για την εποχή– εταιρειών, και στη συνέχεια για μεγάλα ευρωπαϊκά έργα σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Από το 2006 και μετά, διαπιστώνοντας ότι υπήρχε μια μικρή αγορά, η οποία θα μπορούσε να συντηρήσει μια επιχείρηση εξειδικευμένη στην παροχή υπηρεσιών e-Learning, αποφάσισα να ιδρύσω την SQLearn Ε.Π.Ε. Σήμερα η SQLearn αποτελεί μία δυναμικά αναπτυσσόμενη εταιρεία, η οποία έχει πλέον κερδίσει την εμπιστοσύνη πολύ μεγάλων οργανισμών από όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων της ασφαλιστικής και τραπεζικής αγοράς αφού εταιρείες όπως η Anytime, η AIG, η Ευρωπαϊκή Πίστη, η ERGO τελευταία, η Attica Bank, ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, συγκαταλέγονται μεταξύ των πελατών της και τους ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που έδειξαν και συνεχίζουν να δείχνουν σε μια μικρή ελληνική επιχείρηση.
Διαβάστε όλη την συνέντευξη στην ιστοσελίδα του περιοδικού Ασφαλιστικό Marketing