Μια νέα πρωτοβουλία, που έρχεται να δώσει λύση στη διαχείριση του μεγάλου όγκου των πιστοποιητικών εκπαίδευσης των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, σχεδιάζει η SQLearn σε συνεργασία με το ερευνητικό εργαστήριο i4M Lab του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στο πλαίσιο του έργου θα σχεδιαστεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και επαλήθευσης των πιστοποιητικών μέσω της συνεργασίας των τεχνολογιών «Verifiable Credentials» (VCs) και Blockchain, με στόχο την αναμόρφωση και βελτιστοποίηση της ισχύουσας διαδικασίας.
Σήμερα, η διαχείριση των πιστοποιητικών γίνεται με μία σειρά από διεργασίες, οι οποίες εκτελούνται ως εξής: Αρχικά, οι πάροχοι ασφαλιστικής εκπαίδευσης ενημερώνουν την Τράπεζα της Ελλάδος για την έναρξη ενός εκπαιδευτικού κύκλου, αλλά και για τα αποτελέσματα μετά την ολοκλήρωσή του. Ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής με τη σειρά του υποβάλλει στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο το ατομικό αρχείο με τις σχετικές εκπαιδεύσεις και ανανεώνει την εγγραφή του στο μητρώο.
Η διαδικασία αυτή μπορεί να εκσυγχρονιστεί και να ψηφιοποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μειωθούν το κόστος και οι χρόνοι που απαιτούνται, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζεται η ιδιωτικότητα των στοιχείων των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.
Αυτό θα επιτευχθεί με τη δημιουργία συστήματος που θα επιτρέπει στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές να διατηρούν ψηφιακό αντίγραφο των πιστοποιήσεών τους σε ένα ηλεκτρονικό wallet, το οποίο και θα μπορούν να μεταφέρουν, επίσης ηλεκτρονικά, στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο. Η εγκυρότητα των στοιχείων που περιέχει το wallet, καθώς και η σύνδεση με τον κάτοχο τους, θα επαληθεύονται αυτόματα με ηλεκτρονικό τρόπο.
Στο σύστημα που θα αναπτυχθεί, οι πάροχοι εκπαιδεύσεων λειτουργούν ως Εκδότες Verifiable Credentials (VC Issuers). Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές γίνονται κάτοχοι αυτών των πιστοποιητικών (VC Owners), τα οποία χάρη στη χρήση της μοντέρνας κρυπτογραφίας και του Blockchain είναι απαραβίαστα και κατ’ επέκταση αξιόπιστα. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο αποτελεί τον κύριο «καταναλωτή» που επαληθεύει αυτόματα τα όσα περιέχει ένα τέτοιο πιστοποιητικό (VC Verifiers – Consumers) και δέχεται να επικαιροποιήσει σχετικά το προφίλ του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή που κρατείται στο Eπαγγελματικό Επιμελητήριο.
Συγκεκριμένα, ο πάροχος εκπαίδευσης θα εκδίδει «επαληθεύσιμα πιστοποιητικά εκπαίδευσης» τα οποία θα περιέχουν: α) τον κωδικό αριθμό έγκρισης του σεμιναρίου, όπως αυτός παρέχεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, β) τον τομέα επανεκπαίδευσης του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, γ) τον τίτλο/αντικείμενο του σεμιναρίου, δ) την ημερομηνία και τη διάρκεια του σεμιναρίου κ.λπ.
Κάθε πιστοποιητικό θα υπογράφεται ψηφιακά από τον εκδότη του, με μια σφραγίδα του τύπου «eIDAS qualified e-seal». Τα εν λόγω πιστοποιητικά θα περιέχουν επιπλέον τα στοιχεία ταυτότητας του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, όπως αυτά έχουν εισαχθεί από τον ίδιο, μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό του και επιβεβαιωθεί από το Επιμελητήριο. Η ηλεκτρονική ταυτότητα του διαμεσολαβητή συνδέεται και αυτή με ένα Decentralized Identifier/DID που καταχωρείται πάλι στο Blockchain. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργείται ένας άρρηκτος και αναλλοίωτος δεσμός μεταξύ του πιστοποιητικού, του εκδότη του και του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή.
Η SQLearn παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες e-learning προς τις ασφαλιστικές εταιρείες και τον τραπεζικό κλάδο, την Profit Platforms, ώστε οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές και το προσωπικό των τραπεζών να μπορούν ανά πάσα στιγμή και από οπουδήποτε να έχουν πρόσβαση σε πιστοποιημένο εκπαιδευτικό υλικό. Σε συνεργασία με το Εργαστήριο Επενδυτικών Εφαρμογών (ΕΠΕΦΑ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η SQLearn παρέχει ηλεκτρονικά μαθήματα για την επαναπιστοποίηση των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στους Tομείς Β και Γ, τα οποία έχουν πιστοποιηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος. Ακόμα, η SQLearn αναλαμβάνει την ανάπτυξη ηλεκτρονικών μαθημάτων με βάση ηλεκτρονικό υλικό της κάθε εταιρείας σχετικά με τον Τομέα Α.